13 Tips om de dorpsquiz te winnen

Je gaat binnenkort met je vrienden en familie een dorpsquiz spelen. Je zult in een kort tijdsbestek een enorme hoeveelheid vragen moeten oplossen en opdrachten moeten uitvoeren. Als je zonder plan aan de slag gaat zul je al snel merken dat dat best een pittige opdracht is. Dit artikel geeft je een aantal tips waardoor je beter voorbereid aan je quiz kan beginnen.

Heb je ook een goede tip? Mail die dan naar info@kwisbaas.nl en we voegen hem toe aan de lijst!

Tip 1: Gebruik KwisBaas!

Tsja, wij van WC eend ... Maar de beste tip die we je kunnen geven is echt: Gebruik Kwisbaas! Beeldherkenning, geluidherkenning en een lijst van 70 apps die we hebben opgesteld op basis van de meeste voorkomende quizvragen. Maar KwisBaas alleen levert je geen overwinning op. Een goede organisatie is het allerbelangrijkst!

Tip 2: Zorg voor de juiste team grootte

Hier geldt: Maak je team niet te groot en niet te klein. Je zult al gauw een vraag of 100 moeten oplossen, en je bent vaak ook al 2 a 3 man kwijt aan opdrachten in het dorp. Je redt het daarom al vaak niet met een team kleiner dan 10 personen. Een te groot team (Meer dan 20) wordt al snel moeilijk te coördineren.

Tip 3: Zorg voor een divers team

Zorg voor breed verspreide kennis binnen het team. Een paar IT'ers zijn altijd handig. Maar regel ook een paar mensen die het dorp en de inwoners door en door kennen. Als je dan ook nog een zorgt voor mensen die als hobby encyclopedieën lezen zit je goed!

Tip 4: Stel een coördinator aan

Stel een of twee personen in je team aan als coördinator. De beantwoorde vragen worden bij hun ingeleverd. Zij behouden het overzicht over wat er beantwoord is en wat er nog gedaan moet worden. Ze kunnen hiervoor het KwisBaas voortgangsbord gebruiken.

Tip 5: Maak een voortgangsbord

Dit haakt een beetje in op de vorige tip. Zorg dat er een voortgangsbord is waarop iedereen kan zien hoe het team er voor staat. Dit kan ouderwets met een flip-over, maar je kunt het ook digitaal aanpakken. KwisBaas voorziet in een digitaal scorebord. Toon deze op groot scherm ergens in de huiskamer / kantine en iedereen weet waar ze aan toe zijn!

Tip 6: Creëer subteams

Deel je team op in kleinere teams van 3 a 4 man die samenwerken. Ieder team neemt een aantal categoriën voor z'n rekening. Zorg dat ieder team een plek heeft om te werken tijdens de quiz avond. Zo creëer je rust en gaat niet iedereen als een kip zonder kop door elkaar rennen.

Tip 7: Organiseer een voorbereidingsbijeenkomst

Organiseer met je gehele team een bijeenkomst ter voorbereiding op de quiz. Samen kunnen jullie doornemen welke categoriën er zijn zodat de subteams alvast ingedeeld kunnen worden. Ook kan hier de coördinator aangesteld worden. Hapje en een drankje erbij en de voorpret is begonnen! ;)

Tip 8: Zorg voor een stille ruimte

Richt een ruimte in waar er in stilte gewerkt kan worden. Zorg dat hier een laptop staat waarop audio bestanden afgeluisterd kunnen worden. In de chaos van een quizavond is het namelijk lastig om de ruimte stil te krijgen. En als je echt een hele lastige puzzel aan het oplossen bent is het vaak ook fijn de rust even op te zoeken

Tip 9: Rust je straat team goed uit

Er zullen een paar mensen op pad moeten om de opdrachten en vragen op straat uit te voeren. Rust deze mensen goed uit dus zorg voor veiligheidshesjes, zaklampen en klemborden voor de vragen

Tip 10: Pick your battles!

Schat altijd goed in wat een vraag gaat opleveren en hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Krijg je voor een vraag maar 1 punt, maar ben je er wel 30 minuten mee bezig? Sla deze dan even over en probeer hem op te pakken als er nog tijd over is.

Tip 11: Zorg voor een rijk gevulde verkleedkist

Verkleedpartijen zijn onlosmakelijk verbonden aan dorpsquizzen. Zorg dat iedereen zoveel mogelijk verkleedkleding mee neemt. Er wordt namelijk vaak aan je gevraagd foto's of video's in rare outfits te maken.

Tip 12: Knutselmateriaal

Er zal ongetwijfeld geknutseld moeten gaan worden: Knippen, plakken, kleuren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zorg dat er van te voren voldoende knutselspullen aanwezig zijn.

Tip 13: Bewaar alle regionale kranten

Bewaar alle regionale kranten van het afgelopen jaar. Er kunnen vragen over het nieuws komen. En soms moet je er zelfs wat uit knippen om te bewijzen dat je de krant hebt. Het levert wel wat extra oud papier op in de schuur, maar voor de overwinning moet je wat over hebben toch?

Heb je nog meer goede tips? Mail die dan naar info@kwisbaas.nl en we voegen ze toe aan de lijst!